lunes, 20 de enero de 2014

Xarxes socials: Edmodo

Aquestes darreres sessions han estat dedicades a la reflexió de l'ús de les xarxes socials. En primer lloc, vàrem fer un debat a través de la xarxa social Twitter, amb el hashtag #edubate en el que vàrem agafar dos rols diferents: mestre entusiasmat amb les xarxes socials i mestre reticent a l'ús d'aquestes dins un aula de primària. Això ens va permetre haver de cercar arguments per estar a favor i en contra, i tot això ens ha estat d'ajuda per fer una reflexió personal com a futurs mestres. 

A més, a la classe teòrica vàrem fer un altre debat en el que també vàrem haver de exposar els nostres arguments a favor i en contra.

Dit això, el taller pràctic ha estat relacionat amb les xarxes socials de igual manera. Però, concretament amb la xarxa social Edmodo, que és amb la que hem treballat.

Edmodo és una xarxa social creada per les escoles, en la que pots accedir com a mestre i com a alumne. Nosaltres hem tingut l'oportunitat de veure la pàgina des dels dos punts de vista. Com a mestre, està molt bé organitzada i és fàcil d'utilitzar. Una vegada has creat el compte, pots possar nom al teu grup- classe i ficar les activitats que trobis necessàries.

Aquestes activitats tenen una data límit per ser realitzades per l'alumnat. Però, la part possitiva és que aquesta xarxa social et presenta la possibilitat de crear alarmes per tal de recordar-lis a l'alumnat les activitats que estan pròximes a tancar-se.

En el nostre cas, el grup es diu: "Pequeños lectores", ja que el que hem intentat fer al llarg de tots els taller és fomentar la lectura i obrir-lis un món nou amb la lectura. 

Aquesta seria la nostra pantalla com a docents:






I, com a alumnes, ens demana el codi del grup i ara mostrarem les càptures de pantalles: una amb les activitats proposades pel mestre, en les que pots respondre i fer qualque comentari i, per una altra banda, les alarmes amb la data de fi de les activitats:




Si vols formar part del nostre grup de petits lectors, només has de pinxar a l'enllaç, aquí et deixem el codi de grup:

Codi de grup: pvsg8m

CONCLUSIONS

Com he dit al començament, aquestes darreres sessions ens han ajudat a fer una reflexió sobre l'ús de les xarxes socials a Educació Primaria. I, com tot, tenen una part positiva i una part negativa. La clau està en l'ús que donem d'elles a l'aula. 

És important que els futurs mestres tinguem molt clara la importància que tenim en aquest sentit, ja que de nosaltres dependrà l'ús que els nins i nines fagin de les xarxes socials a l'aula. Encara que són succeptibles de ser utilitzades de manera incorrecta, hem de fer-lis veure que també poden servir per moltes altres coses que no contactar amb la gent, i Edmodo és un gran exemple.

Però, pens que no introduïr les xarxes socials a les aules d'Educació Primària per aquests inconvenients seria un error. Aquestes formen part del dia a dia dels nens, i cada vegada més prest. Per això, és recomenable que es comencin a treballar quant abans millor i de manera correcta. No hem de mirar cap a un altre costat de la societat, si no que hem de ser conscients del paper que juguen les xarxes socials en ella. 

Com he dit, Edmodo és un exemple d'un bon ús de les xarxes socials. És una eina que et permet estar en contacte amb tot el grup- classe i que a la vegada serveix per fer activitats d'una manera diferent, interactiva i dinàmica, el que augmenta l'interés del nen per fer-les.

A més, és com una agenda moderna. Et recorda les activitats que tens programades i quin dia s'han d'entregar. M'ha agradat molt conéixer aquesta nova xarxa social, que permet una comunicació encara més propera que els blogs, amb els que ja hem treballat. 

Per acabar, pens que és important que tots els mestres i futurs mestres fagin aquesta reflexió sobre les xarxes socials. I, a més, que ho debatin amb els pares, ja que pot ser de gran ajuda per a un ús responsable de les xarxes socials a casa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario